Libra Books & Art
jan-pieter-schilderen

Jan Pieter Foppen

Jan Pieter Foppen (1972) is een kunstschilder die volop staat in de figuratieve traditie. In 1997 studeert hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen waarna hij zich vestigt als zelfstandig kunstschilder in Zeist. In zijn beginperiode schildert hij veel autobiografisch getinte schilderijen waarin licht en kleur toen al een belangrijke rol speelden. Toch begint er wat te veranderen.

Jan Pieter Foppen, de schilder

“Als mens maar ook als schilder moet je je voortdurend ontwikkelen. Het zou niet goed zijn als ik nog op dezelfde wijze schilderde als toen ik net afgestudeerd was. Langzamerhand kreeg ik meer oog voor het licht in de dagelijkse werkelijkheid om mij heen. Het valt de meeste mensen niet op, tótdat ze het herkennen op mijn schilderijen. Het dagelijks leven biedt zoveel mooie taferelen. Vooral als het licht gaat toveren en spelen, zie je de prachtigste dingen. Daar krijg ik geen genoeg van! Het is een uitdaging om díe momenten te raken in verf. Over de schilder Isaac Israëls wordt geschreven dat hij een kijker bij uitstek was. Hij was er op gespitst het leven te betrappen. Daar herken ik wel iets in. Als het je lukt zo’n moment vast te leggen, vier je een klein feestje met jezelf en ben je even intens gelukkig.”